مصرف چای سیاه باعث کاهش میزان غذای مصرفی، وزن بدن و تریگلیسرید خون میشود
مصرف غذاهای ادویهای یا نوشیدنیهای گیاهی منجر به ترموژنز (گرمازایی) بیشتر و در برخی موارد سیری بیشتر میشود. در این رابطه، کپسایسین، فلفل سیاه، زنجبیل، ادویههای ترکیب شده، چای سبز، چای سیاه و کافئین مثالهای مربوطه میباشند. این ترکیبات کاربردی پتانسیل ایجاد اثرات قابل ملاحظه بر اهداف متابولیکی مانند سیری، ترموژنز (گرمازایی) و اکسیداسیون چربی را دارند. ترکیبات گرمازا ممکن است به عنوان عوامل کاربردی درنظر گرفته شوند که میتواند از تعادل مثبت انرژی و چاقی جلوگیری کند.
چای سیاه حاوی ترکیبات بسیار متفاوت شامل پلیفنولها مانند تئافلاوینها و ترکیب قرمز – قهوهای تئاروبیگینها (محصولات حاصل از اکسیداسیون فلاوان-3-اُل در طول تخمیر و متفاوت با پلیفنولهای موجود در چای سبز)، تئانین، کاتچینها و کافئین است.
در سال 2005، مطالعهای با هدف بررسی اثر عصاره چای سیاه Keemun (یکی از 10 چای بسیار معروف چینی) بر پتانسیل مهار سنتز اسید چرب و اثر آن بر میزان مصرف غذا، وزن بدن و سطوح تریگلیسرید پلاسما در رتها انجام و نتایج آن در مجله Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry منتشر شد. اثرات مهاری عصاره چای سیاه بر سنتز اسید چرب از طریق کنتیکهای مهاری اندازه گیری شد.
عصاره چای سیاه Keemun پتانسیل فعالیت مهاری سنتز اسید چرب بیشتری را نسبت به عصاره چای سبز نشان داد. علاوه بر این، توانایی مهاری عصاره چای سیاه بستگی به حلال استخراجکننده و شرایط استفاده دارد. تنها 23-10 درصد از فعالیت مهاری چای سیاه از طریق روش متداول جوشاندن با آب استخراج شد. براساس نتایج، ممکن است مهمترین مهارکنندههای سنتز اسید چرب در چای سیاه “تئافلاوینها” باشند؛ ترکیباتی که پتانسیل بیشتری نسبت به اپیگالوکاتچینگالات (EGCG) دارند. سنتز اسید چرب و کنتیکهای مهاریِ عصاره چای سیاه متفاوت از اپیگالوکاتچینگالات (EGCG) بود. مصرف خوراکی عصاره چای سیاه Keemun بهطور قابل ملاحظهای میزان مصرف غذا، وزن بدن و تریگلیسرید خون را در رتهای نژاد SD چاقِ ناشی از رژیم غذایی کاهش داد. علاوه بر این، عصاره چای سیاه، سنتز اسید چرب را مهار کرد، هرچند این اثر زمانی که عصاره با آب جوش آماده شد، کاهش یافت.
چای سبز و سیاه، غنی از گروهی از آنتیاکسیدانهای محافظ به نام پلیفنول هستند. با این حال، نوع و مقدار فلاونوئیدهای موجود در آنها متفاوت است. بهعنوان مثال، چای سبز حاوی مقدار بسیار بالاتری از اپی گالوکاتچین-3-گالات (EGCG) است، در حالی که چای سیاه منبع غنی از تافلاوین است. با این وجود، فلاونوئیدهای موجود در چای سبز و سیاه از قلب محافظت میکنند. یک مطالعه حیوانی نشان داد چای سبز و سیاه بهطور یکسان در جلوگیری از تشکیل پلاک عروق خونی و کاهش فشار خون مؤثر هستند.
بررسی دیگری روی چای سبز نشان داد افرادی که 1 تا 3 فنجان چای سبز در روز مینوشند، به ترتیب 19% و 36% کمتر در معرض خطر حمله قلبی و سکته مغزی هستند. بهطور مشابه، نوشیدن روزانه حداقل 3 فنجان چای سیاه میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا 11 درصد کاهش دهد. چای سبز حاوی کافئین کمتری نسبت به چای سیاه است. کافئین با مسدود کردن انتقال دهنده عصبی بازدارنده آدنوزین، سیستم عصبی را تحریک میکند و روی هوشیاری، خلق و خو، زمان واکنش و حافظه کوتاه مدت اثر دارد. چای سبز و سیاه حاوی اسید آمینه L-theanine هستند که در قهوه وجود ندارد. L-theanine اثرات کافئین را متعادل میکند. بهطورکلی، مقدار L-theanine در چای سبز کمی بیشتر از چای سیاه است. چای سبز و سیاه هر دو جایگزینهایی عالی برای قهوه هستند.
چای سیاه حاوی تیافلاوینهای مفید است که منحصر به چای سیاه هستند. این پلیفنولها میتوانند از سلولهای چربی در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت و از خطر تشکیل پلاک در رگهای خونی جلوگیری کنند. علاوه بر این، تافلاوینها بهطور قابل توجهی سطح کلسترول و قند خون را کاهش میدهند. آنها حتی میتوانند باعث تجزیه چربی شده و به عنوان یک کمک بالقوه برای مدیریت چاقی توصیه شدهاند. در واقع، تافلاوین موجود در چای سیاه ممکن است همان ظرفیت آنتیاکسیدانی پلیفنولهای چای سبز را داشته باشد. چای سیاه معمولاً نسبت به چای سبز اثرات محرک بیشتری دارد. در مجموع، هر دو نوع چای سبز و سیاه، اثرات منحصربهفردی دارند که بسته به انتخاب افراد ممکن است متفاوت باشد و بنابراین نمیتوان برتری خاصی را بین این دو نوشیدنی شرقی قائل شد.
خواص چای سیاه بسیار بیشتر از چیزی است که تصور میشود. این نوشیدنی برای سلامت پوست، مو، قلب، مغز، کلیه، استخوان، گوارش، کاهش وزن و بسیاری موارد دیگر مفید است. کافئین موجود در آن نیز میتواند به جای قهوه برای هشیاری و تمرکز مناسب باشد. برگهای چای سیاه برخلاف چای سبز اکسید شده و همین باعث تغییر طعم آن میشود. در مجموع، هم چای سبز و هم سیاه برای سلامت مفید هستند.
– Westerterp-Plantenga, M., Diepvens, K., M.C.P. Joosen, A., Bérubé-Parent, S., & Tremblay, A. (2006). Metabolic Effects of Spices, Teas, and Caffeine. Physiology & Behavior, 89, 85–91. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031938406000540?via%3Dihub
– Du, Y.T., Wang, X., Wu, X.D., & Tian, W.X. (2005). Keemun Black Tea Extract Contains Potent Fatty Acid Synthase Inhibitors and Reduces Food Intake and Body Weight of Rats Via Oral Administration. Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry, 20(4), 349-56. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16206829
– Keemun Black Tea Information and Brewing Tips. Teavivre, Tea for Life. Retrieved from http://www.teavivre.com/info/general-information-about-keemun-black-tea/